Are viitor segmentul videografiei de nunta?

Citit de: 124 ori

Ca orice videograf ce activeaza in bransa filmarilor de nunti, si eu mi-am pus de mai multe ori intrebarea: Are viitor segmentul de filmari nunti? Ducandu-ma cu gandul acum multi ani, imi amintesc o vorba: Filmarea de nunta este un job vacant pentru studenti. Am refuzat sa cred acest lucru, insa cu timpul mi-am dat seama ca segmentul filmarilor de nunti este inflexibil din foarte multe puncte de vedere. Am scris in acest articol despre viitorul segmentului de filmari nunti.

E bine sa fim increzatori in orice ne-am propus sa facem. Ca orice tanar dornic de afirmare, cu multi ani in urma mi-am propus sa ajung printre cei mai bine vazuti videografi. Am reusit acest lucru prin disciplina si munca pana la epuizare.

Succes

 

Am putut sa indeplinesc conditiile de a fi un videograf de succes. Nu am fost un zeu, am avut ambitie ca multi alti videografi. Nu m-a invatat nimeni nici macar cum sa apas pe butonul de rec. Tema articolului este insa alta si anume: Are viitor segmentul de filmari nunti?

Pai sa o luam logic cu inceputul. Sa presupunem ca ai fi cazul ideal si ai vrea sa intrii in acest segment la o varsta de 22 ani, pana atunci esti prins cu studiile sau relatiile personale. Ai intrat in segmentul filmarilor de nunti si constati ca este un job perfect pentru ca nu iti necesita mult timp iar veniturile sunt convenabile. Timp de minim 3 ani incepi si prinzi experienta de care ai nevoie pentru a realiza “afacerea de filmari nunti”.

Trebuie sa inveti sa folosesti programe de editare, sa inveti sa filmezi, sa empatizezi cu oamenii pe care ii filmezi, sa inveti strategii de afacere pentru ati putea vinde serviciile si tot asa. Cu siguranta sunt multe de invatat chiar daca vorbim de segmentul filmarilor de nunti.

Sunt convins ca indiferent de experienta pe care o ai, in fiecare zi inveti ceva nou ce iti poate fi util. Dupa anii in care sa presupunem ca ai acumulat informatiile necesare pentru a face “afacerea de filmari nunti”, incepi sa intampini probleme.

Etape

 

Cu siguranta te intrebi: Ce probleme pot intampina la filmarea nuntii sau la aceasta afacere? Tipologia problemelor care apar la acest nivel este de natura reala si tine strict de o alta etapa a evolutiei tale ca si videograf de nunta. Daca pana acum a fost destul de greu sa aflii informatii despre moduri de filmare, editare si crearea identitatii, etapa urmatoare te va solicita mult mai mult pentru ca trebuie sa iti creezi imaginea in bransa.

Cand spun “imaginea in bransa” nu ma refer la pozitionarea intr-un top cu videografi celebri de nunta. Ma refer strict la brand-ul de filmari nunti. Eu am creat madvideo.ro, o platforma dedicata filmarilor de nunti ce in prezent are 11 videografi profesionisti.

Trebuie sa ai acelasi randament indiferent de conditii

Acum ca ai crescut si ai trecut si de aceasta etapa, iti poti culege linistit roadele. Dar, nu uita ca esti conditionat de aceeasi munca solicitanta pe care trebuie sa o faci la fiecare filmare imparte. Trebuie sa ai acelasi randament indiferent de conditii. Pe nimeni nu intereseaza ca tu nu poti filma in anumite conditii. Tu trebuie sa fii imaginea pe care ai creat-o. Probleme apar in scurt timp…

Parca nici nu ai apucat bine sa te bucuri de “succes” ca dai de altele. Mediul in care existam ne obliga sa consumam. Noi videografii de nunta depindem in totalitate de brand-urile care produc camerele video si softurile de editare.

Finante

 

Asadar, trebuie iar sa strangi finante pentru o noua etapa e evolutiei. Aparatura pe care o folosim la filmarea nuntilor este precum masina personala. Este foarte buna cand o cumperi, dar peste nu multi ani spui: S-a stricat si trebuie sa o inlocuiesc. Doar ca in acest caz ai nevoie de performante.

Ideal pentru toti cameramanii de nunta este sa gandeasca concepte de filmari si nu sa investeasca hai hui in tot felul de gadget-uri. Realitatea este ca orice cameraman de nunta are nevoie de o camera de filmat buna. Chiar daca spuneam candva ca poti creea un film de nunta cu telefonul mobil, acum ma simt nevoit sa rectific: Chiar ai nevoie de resurse tehnice pentru a crea filmul de nunta. Am fost nevoit sa ma contrazic pentru ca anii ce au trecut de cand am afirmat acest lucru, m-au facut sa vad diferit segmentul filmarilor de nunti.

Si dupa ce ai parcurs toate etapele acestea, te simti nevoit sa o iei de la capat. Intrebarea este: Mai poti? Mai ai timp? Si… Mai existi sa o poti lua de la capat? Decursul firesc al lucrurilor este neprietenos cu toti videografii de nunti ce s-au straduit sa ofere oamenilor “fericire” prin crearea de amintiri.

Ajungi sa te uiti in spate la filmarile pe care le-ai realizat… si constati ca si ele sunt depasite de acei ce invata ce si tu ai invatat cu mult timp in urma. E firesc sa se intample acest lucru, de aceea viitorul segmentului de filmari nunti trebuie transformat intr-o afacere rentabila. Daca tu ai invatat sa filmezi, sa editezi si cel mai important sa faci afacerea, profita de efortul depus si creaza-ti alti videografi care sa iti calce pe urme.

Tu ce parere ai?