Cadrul artistic si filmarea de nunta

Citit de: 1160 ori

Ei, na! Asta-i buna ziceti, nu? Cadru artistic la un film despre un eveniment, fie el chiar si nunta. De unde si pana unde arta aici! Tacere stimabililor! -as exclama eu! Tocmai aici se cere, chiar se impune arta. Bunaoara nu putem prezenta povestea sec, fara niciun stil, fara poezia imaginilor prezentate in ritm, si rima, care canta  fericirea. Poate ca la filmele care prezinta evenimentele importante din viata oamenilor (nunta, botezul, ziua onomastica) trebuie sa fim chiar mai atenti si sa folosim mai atent mijloacele artistice. Dar, hai sa citim despre cadrul artistic si filmarea de nunta.

Sigur ca aceste mijloace sunt mai speciale, se cer alte interpretari, apropieri, trebuie folosite alte modalitati de exprimare.

Toate trebuie sa fie artistice!

Adica: folosind mijloace de narare prin care esenta povestii ramane nealterat, aduce aceea bucurie care este specific acestor ocazii.

Care sunt aceste mijloace artistice?

Cadrul artistic si filmarea de nunta

Filmul. Este raspunsul la indemana. Dar – vor veni altii – filmul are actiune, evenimentul descrie o insiruire de intamplari. Da! Dar aceasta insiruire de intamplari trebuie prezentata artistic. Este clar. Deci, cadrul artistic poate fi argumentat in filmarea de nunta.

Un stab bine pregatit poate scoate cel mai artistic film dintr-un plans de fluture. (desii un cineast bun cu tema aceasta ar castiga macar „Globul de Aur”)

Unde incepe arta noastra?

Chiar de la scenariu. Daca vom sti – in lumina documentarii – preferintele protagonistilor – vom cauta sa concepem un scenariu cat mai artistic, folosind mijloacele proprii, camerei de filmat. Ne gandim deja unde si in ce masura putem ajuta filmul la montaj. Vom prevede, si vom executa filmarile de ajustaj, in ideea filmului. Aceste imagini, care aparent se inregistreaza in plus – chiar in timpul evenimentului – pot asigura suflul, respiratia peliculei. Filmand mult, de multe ori la intamplare la montaj gasim niste imagini, care ori incetinit, decolorat, sau  folosind procedeul sacadat confera lucrarii tenta de… artistic.

Am scris bine! Tenta. Deoarece artisticul inseamna mult mai mult. Inseamna sa prezint protagonistii in ipostaze inedite, alaiul acoperit in cantec de vis, cineastii soptand melodia… melodia evaporand prin turla biserici acompaniat de clopot,… si in clar de luna se saruta mirii.

Cadrul artistic si filmarea de nunta

Nu este posibil? Daca stim de la inceput, daca ne-au batut in cap Muzele atunci vom reusi. Vom face cu protagonistii niste filmari auxiliare, imediat inainte, in timpul, si imediat dupa (toate astea in tinuta lor de nunta) eveniment. Folosim mai multe camere, putem avea deja chiar si filtre de lumina, sau sonor, dar acest aspect mai bine ramane la montaj. Daca stim cum va arata filmul finit, inregistram imaginile necesare, si trucajele vor da tenta artistica.

La filmarea unui eveniment, cum este o cununie, nu putem avea pretentia ca protagonistii sa fie artistici. Ei nu sunt actori, ei traiesc momentul vieti lor, pentru care nu au fost pregatiti de nici o academie. Tocmai asta este sansa noastra. Pentru ca actorii vor juca natural, toata prezentarea artistica cade in sarcina noastra. Sarcina grea, avand in vedere ca trebuie sa filmam dublat, triplat cantitativ, fara repetitie, dar avand multitudinea de unghiuri, miscari, gesturi, pana la urma avem de unde sa creem un film de nunta artistic. Cadrul artistic si filmarea de nunta nu tin cont ca nunta se va desfasura in Braila, Craiova sau alt oras… Cadrul artistic si filmarea de nunta sunt formula obligatorie pe care un cameraman profesionist de nunta trebuie sa o detina.

Un film de nunta, in care se exprima oameni simpli, dincolo de ochiul camerei.

Arta este in protagonisti, prezentarea …dincoace de imagini. De restul ma ocup eu, Madalin Dumitru.

Nou din YouTube #Vlog

Similare

Leave a Reply

2 Comentarii in "Cadrul artistic si filmarea de nunta"

avatar
  Subscribe  
noi vechi cele mai votate
Anunta-ma
Alina Gheorghe
Cititor
Alina Gheorghe

Deci pe bune acum, daca nici la un eveniment special nu se aplica arta, atunci cand?! Cu totii suntem satui de banalitate, viata cenusie, aceleasi locuri, cadre, oameni si activitati… daca nici la nunta nu se creaza arta prin mijloace artistice, atunci cand?!
Sunt evenimente atat de importante in viata, incat ar fi o mare pierdere sa omitem exact aceasta parte.
Eu as refuza un client care nu-si doreste ceva special…

Janin
Cititor

Refuzi un client, il refuzi pe-al doilea. Cine iti mai sustine munca daca incepi sa-i refuzi?