Filmul de nunta e legal?

Citit de: 1078 ori

Cauta inteligent videograful de nunta

Află din acest video cum să cauți inteligent videograful de nuntă. Prezentarea acestui clip este realizată de Mădălin D. și are rol de informare cu privire la funcționalitatea platformei de videografi.

Ca orice produs in domeniul audio-vizualului, si filmul de nunta este supus legilor in rigoare. Asta nu inseamna ca vin cenzorii, controleaza filmul si taie ce considera ei inoportun in lucrare. Nu! Cineastul de nunta, ca orice cameraman, si operator, sau fotograf, va trebui sa stie sa faca autocenzura, sa filmeze ce se poate, cand se poate, si respectand in orice moment intimitatea si intangibilitatea oamenilor. Sigur ca nunta este un act public, deci se poate filma fara o aprobare prealabila, si fara acceptul lor, toti invitatii pot fi protagonistii lucrarii.

Legile nu ingradesc prea mult libertatea de filmare, de inregistrare a imaginilor despre oameni, dar sunt si reguli morale si etice nescrise, care poate mai mult decat cele stipulate, trebuie respectate. La discutiile premergatoare nuntii, care vor avea loc cu clientii vom stabilii exact daca au anumite doleante in legatura cu filmarile, daca vor fi invitati care nu vor dorii sa apara in cadre, atunci bineinteles ca ne vom conforma. La urma – urmei filmul nu sta in cativa invitati, iar daca protagonistii n-ar vrea sa fie filmati de ce ar mai angaja un cameraman.

Legalitatea filmului de nunta

Tocmai din legalitatea filmarilor rezida si datoria de a pastra in loc sigur imaginile nefolosite in filmul finit, predat clientilor. Este lesne de inteles de ce. Oricine poate folosi imaginile in scopuri ilegale,  daca scoate momentul din context si cu putina cosmetizare,  filmul poate fi un mijloc de atac la intimitatea cuiva.

Am mai discutat si de faptul ca deja la filmari evitam inregistrarea unor imagini, despre care consideram, ca pot fi considerate problematice, sau prin folosirea lor incorecta aduc atingere imaginii particulare, individuale unei persoane. Legea lasa libera actul de creatie, dar nu tot ce este liber este si voie sa se faca. Altfel nu inseamna ca daca ceva nu este interzis este automat si permis.

In bransa audio-vizualului este cel mai usor sa comiti o greseala. Tocmai ca in zilele noastre toata lumea filmeaza, fotografiaza, ca stie sau nu ce face. Si atunci, mai ales la aceste evenimente se inregistreaza o seama de imagini care contin cadre periculoase. Sigur ca atunci la cald nu se vad aceste cadre, dar la proiectie, sau mai tarziu, prin forta unor intamplari total straine evenimentului filmat, pot fi periculoase.

Nu este bine deci sa se forteze nota, si mai bine cineastul, ca si operatorul si toti cei care lucreaza la film se pun de acord cu legea. O studiaza, tocmai sa nu fie pusi in situatie neplacuta in timpul filmarilor.

Nu este un lucru greu de realizat, si merita, pentru linistea lucrului. Astfel nu vor pierde nici clientii, si continuu pot sta linistiti. Mai bine filmezi imagini mai neimportante, decat ceva ce consideri o senzatie, si maine va fi tratata ca ilegalitate. Mai pierzi si dreptul de lucru in continuare in domemniu.

Nu spun ca sunt multe cazuri, dar tocmai acest fapt poate crea pericol, deoarece oamenii sunt tentati sa filmeze orice, considerand ca legea permite daca nu interzice.

Astfel pot cadea cineasti pa partea cealalta a calului, si sa-si creeze singuri probleme. Meseria de cineast de nunta este asa de frumoasa, interesanta, si plina de oportunitati artistice, incat nu merita sa ne batem joc de ea necunoscand, sau ignorand legea. Fie si nescrisa.

Similare

Leave a Reply

7 Comentarii in "Filmul de nunta e legal?"

Anunta-ma
avatar
Filtreaza dupa:   noi | vechi | cele mai votate
Sonia
Cititor

Sunt situatii rar intalnite acestea despre care ai scris. Daca nu vrei sa devi un paparazzo e bine sa iti vezi de treaba ta si sa le filmezi nunta oamenilor asa cum trebuie.

Mihaela
Cititor
Mihaela

Din cate am vazut eu, ai publicat aproximstiv toate lucrarile realizate de tine. Unii clienti au dreptul sa-ti ceara sa nu faci publica nunta lor?

Video Dorian
Cititor
Video Dorian

Depinde de nivelul cameramanului. Cei din high class nu se preteaza la asa ceva.

Filmari nunti Ploiesti
Cititor
Filmari nunti Ploiesti

La noi in Ploiesti se intampla destul de des astfel de evenimente. De multe ori esti prins la mijloc si nu mai ai ce sa faci.