Mai exact ar insemna relantii, sau imagini incetinite. Inpropriu zis, deoarece filmarea se desfasoara in timp real, dar vor fi proiectate mai incet. Deci cele intamplate intro unitate de timp se vor vedea cam in doua unitati de timp, dar se poate si o diluare, lungire mai mare. Acest procedeu este un efect vizual prin care dorim sa subliniem o imagine mai importanta. Nu trebuie sa spun ca incetinirea se poate folosi, si are efect la imagini, care in timp real au o anumita viteza. Un om stand pe banca nu poate fi aratat cu incetinitorul. Dar mireasa alergand sub ploaie cu voalul fluturand in vant va fi o realizare.

Cum se realizeaza technic vedem alta data.

Acum as vrea sa arat scopul si efectul procedeului.

Nu putem folosi oricum, si oricand aceasta modalitate, dar chiar ca se subordoneza scenariului. Trebuie sa stim dinainte ce, unde si cand vrem sa aplicam acest procedeu, ca sa stim cum si cat sa filmam. (In studiou putem cosmetiza ceva, dar insuficient.)

Mare atentie la clisee! Exemplul dat mai inainte, cu mireasa alergand este uzata deja. Nu folosim niciun procedeu technic la filmare daca nu aduce ceva noua. Daca folosim un procedeu numai ca este la moda, devenim uzati, invechiti, ramasi in urma. Sa fim inventivi, sa cautam situatii iesite din comun, care incetinind subliniaza ceva. (Voi reveni cu exemple) Cu toate ca cele mai tentante imagini spre incetinire sunt cu mireasa, sunt tocmai si cele mai contraindicate. Pai: mireasa alerga, si ii flutura voalul…Vai, se vede de la distanta lipsa de fantezie, ca pana si idea este copiata contrafacuta.

Trebuie sa avem in vedere, ca vrem sa subliniem ceva si cu aceast procedeu. Imaginiile incetinite trebuie sa-si dubleze valoarea prin acest procedeu. Un fluture care trece in fata miresei, EA uitindu-se dupa ea merita incetinit, si introdus in film. Dar caderea din greseala a mirelui alunecat nu trebuie incetinita. Nici macar introdusa in filmul nostru.

Intelegem deci, ca slow-motionul ne ajuta, ne permite sa facem filmul mai interesnt, dar, atentie nu este necesar.  Am vazut filme de eveniment in care nu era folosit deloc, si nici nu se simtea lipsa. Dar am vazut si filme in care s-a exagerat, poate din lipsa de material -si de idei-, ca sa sa ajunga la lungimea necesara, dar…mai mult au stricat. Rare sunt situatiile in care ne pregatim de la inceput si filmam pentru incetinire. De regula la montaj ne dam seama ca anumite imagini spun mai mult, ne ajuta in exprimare daca sunt incetinite. Le tratam cu grija, le incorporam in film si vedem efectul. Trebuie sa rezolvam si intrarea si iesirea din aceste imagini. Nu pot fi bruste, nu pot intrerupe naratiunea, nici sa abata atentia de la imaginiile urmatoare. Daca nu pot fi sclipire in lumina, atunci mai bine nu apelam la aceasta metoda. Si avem sansa de decizie, caci lucram la montaj , si lasam viteza la normal.

Bineinteles daca stim de la inceput -rar- ce vrem sa inceteinim asa reglam viteza la filmare.(Abia au aparut asemenea camere)

In orice caz, in laborator, putem jongla si daca vedem ca imaginile incetinite nu aduc axprimarea gandita de noi, mai bine renuntam.

Este un procedeu care aduce spectaculozitate, sclipire, dar de multe ori cadem in capcana cliseelor.

Procedeul este foarte preferat de cei care realizeza filme dupa evenimentele festive.

Totusi, nu este recomandat.

Similare

Leave a Reply

Fii primul care comenteaza!

avatar
  Subscribe  
Anunta-ma