Ce, cum și când filmăm la nuntă?

.Am observat, din vizionarea filmarilor de nunta, si din nefericire chiar si din cele ale unor evenimente importante din viata personala, un aspect lacunar. De importanta majora in ceea ce priveste – tind sa cred, si va voi aduce imediat si argumentul – filmarea propriu – zisa a evenimentului mai degraba decat montarea lui. Filmarea incepe bine, promitator, cu cadrele de inceput, atmosfera de “incalzire”. Invitati sunt pusi la patru ace, gazde surazatoare, vadit emotionate, gesturi studiate si masurate.

Iti poti da seama ca filmarea e continua, nu e trunchiata, nu e lacunara, e fir continuu, nimic nu lipseste, exact expresia unui amator, care are la dispozitie un aparat de filmat si da roata cu el cercuri de 360 de grade incercand, pe varfurile picioarelor sa miste cat mai putin camera in directia longitudinala.

In mod normal, un cameraman profesionist e invizibil. El isi face treaba  pentru care este angajat in mod discret. Sta pentru ca el stie ce face. E sigur pe el, nu improvizeaza si nu da dovada de nesiguranta. Nu are comportamentul omului care nu se descurca. Se poate citi o puternica urma de disperare, mascata insa mai mult sau mai putin de incercarea de autocontrol.

De fapt asta si atrage atentia, iar invitatii de regula observa asta foarte repede. Si astfel au loc faze de genul celor de cateva secunde in care cameramanul filmeaza luand un invitat in prim plan. Acesta din urma, vrand sa fie bine, si sa il ajute sa isi faca datoria, afiseaza un zambet crispat si sintetic fiind vadit stanjenit de situatie.

Ce, cum si cand

 

Totul merge snur pana in momentul in care in filmare se face brusc trecerea la un anumit moment. Moment situat de regula in mijlocul evenimentului. Asta e indiciul ca amatorul cameraman a fost pus la masa fiind si el cinstit asa cum se cuvine.

Filmarea sare direct in mijlocul actiunii. Toata lumea e in plina de verva, danseaza si vorbeste tare. E dezinhibata dupa cele cateva paharele, dupa ce barierere de socializare, puse pe seama unei lipse de incredere au fost spulberate.

Barbatii cu cravatele date jos, cu primii doi nasturi descheiati, cu camasa iesita din pantaloni, rosii la fata si cu priviri sticloase, femeile cu fundele de la rochii strambe, cu zulufii cam plostiti. Intreg peisajul te face sa te intrebi daca e aceeasi nunta. Daca e continuarea aceleasi filmari? Si daca da, cum se face de ai adormit subit si nu ai vizionat si parte de “trecere” de la un stadiu atmosferic la altul.

Justificare

 

Poate tocmai pentru ca un cameraman neprofesionist considera trecerea mult prea lenta si aprecieaza ca nu se merita efortul. Ceea ce un profesionist stie insa, si e unul dintre lucrurile care fac diferenta, e ca totul are importanta.  Atunci cand filmezi, cand se desfasoara live evenimentele, esti in masura sa spui care scena merita sau nu.

Tot parcursul evenimentului trebuie sa fie filmat. La editare se  analizeaza cu atentie, se selecteze fragmentele cele mai reusite si se imbina intr-un concept corect.

Filmarea se termina intocmai, spectatorul va fi martor la trecerea la fel de brusca, de la cadru descris anterior, la scena taierii tortului.

3 thoughts on “Ce, cum și când filmăm la nuntă?

  1. Mereu ne lovim de prezenta cameramanului de nunta. De multe ori iti doresti sa nu te simti filmat in continuu. E un aspect pe care l-ai punctat bine.

  2. Apreciez libertatea cu care ii sfatuiesti pe oameni despre problemele intampinate in filmarea nuntii. Bravo tie

  3. Fiecare filmeaza dupa cum il taie capul. Nu toti sunt profesionisti si nu toata lumea isi permite servicii video profesionale de nunta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close