Vom vorbi in cele ce urmeaza de importanta luminii privita ca un element tehnic. Lumina este cea care, pe langa multe alte elemente, diferentieaza o filmare de amator de o filmare profesionista de nunta si in cazul celei din urma, ea este privita si tratata ca o adevarata stiinta. Numai asa se poate exploata la maxim acest lucru pentru ca materialele filmate sa fie de o calitate absoluta. Multi sunt cei care filmeaza si cred ca un bec sau o lampa aprinsa sau chiar lumina zilei care intra in mod natural intr-o incapere, este mai mult decat suficienta. Citeste un articol in care scriu despre lumina si filmarea de nunta.

Lumina si filmarea de nunta

Nimic mai gresit. O filmare intr-adevar reusita este cu atat mai greu de realizat cu cat modul in care poti folosi lumina in scopul potentarii rezultatului e mai  complex. De aceea este esential ca pentru filmarea evenimentului tau sa alegeti un personal calificat, a carui munca sa se bazeze in mare masura pe cunostiinte teoretice concrete. Fiecare unghi in care se reflecta lumina, fiecare unghi pe care obiectivul il face cu cadrul care se doreste a fi imortalizat, are un feed-back diferit asupra imaginilor captate. Ceea ce este esential pentru cei care pendulati intre a apela la serviciile unei echipe video de profesionisti si a pune asta in sarcina unui amator este sa intelegeti ca, ambele parti de majora importanta in realizarea unui videoclip de nunta – filmarea (captarea propriu-zisa a imaginilor) si montarea (munca tehnica de prelucrare a materialului, de punere cap la cap a secventelor, inclusiv trecerea de la o secventa la alta) – conteaza in aceeasi masura. Chiar daca toate cadrele sunt bine filmate, daca ele nu se leaga si nu curg natural, daca trecerea de la un cadru la altul nu este o imbinare fireasca atat din punct de vedere al respectarii cronologiei, dar si din punct de vedere tehnic, incat materialul sa para un tot unitar si sa nu creeze senzatia “de natura”, rezultatul este de o calitate vizuala si artistica mult inferioara.

Si valabil este si vice-versa; degeaba este foarte bine montat; daca materialul este prost filmat din punct de vedere tehnic sau este lipsit de mesaj, de sensibilitate, de incarcatura emotionala, putem afirma ca rezultatul e nul; obiectivul vizat de catre un astfel de montaj video, nu este nici pe departe atins. Atrag atentia asupra faptului ca acesta din urma nu este o proba practica pentru testarea abilitatilor tehnice pentru filmare si montaj si ca partea artistica este la fel de importanta si ca, in concretizarea sa, in constructia ei, participa deopotriva mijloacele tehnice dar si contributia empatica a echipei de filmare.

Pentru ca acestia sa surprinda exact emotia mirilor si invitatilor, trebuie ca ei insisi sa fie partasi la starea lor de spirit, sa le-o patrunda, pentru ca nefiind ei protagonisti dar fiind cu toate acestea implicati, sa poate profita de doza de subiectivism care ii deosebeste de miri si sa poata fii mai tenace in ceea ce priveste surprinderea simtamintelor care ii incearca pe miri.

Lumina si filmarea de nunta

De aceea este atat de important ca si cel care filmeaza “sa fie pe aceeasi lungime de unda”, si in plus sa se modeleze, sa anticipeze, pentru a putea “capta” si prin munca depusa sa puna in lumina, sa confere o alta dimensiune, sa anime imaginile inregistrate de obiectivul camerei de filmat prin sensibilizarea pe care detaliile pline de semnificatie o pot realiza. Asa ca, un astfel de videoclip de nunta nu are menirea de a surprinde strict evenimente ci mai ales de a urmarii pesonajele si evolutia lor emotionala, experienta intrinseca pe tot parcursul acestui eveniment.

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunta-ma