[MĂMICI] Top 10 întrebări pentru un fotograf de botez

Ești în căutarea unui fotograf profesionist care să fotografieze botezul copilului dar nu ști ce să-l întrebi? Dacă îți dorești un fotograf potrivit pentru botez află care sunt cele mai întâlnite 10 întrebări pentru fotograful de botez.

Afla acum care este cel mai potrivit fotograf pentru botez in doar 2 minute.

Cel mai potrivit fotograf de botez

De cele mai multe ori mămicile se mulțumesc cu fotografiile pe care le vad în portofoliul fotografului de botez. Este suficient să vezi că un fotograf are în portofoliu fotografii frumoase?

Se presupune că acum ai experiență pentru că ai trecut deja printr-o colaborare cu un fotograf de nuntă. Indiferent dacă ai lucrat cu un fotograf de nuntă citește și care sunt cele mai întâlnite 10 întrebări pentru fotograf botez.

Părerea mea este că dacă îți dorești o colaborare liniștită sau care să ofere încredere este bine să pui aceste 10 întrebări fotografului când te întâlnești cu el.

Iată un cuprins cu 10 întrebări pentru fotograful din ziua botezului

  1. Primești factură pentru serviciul de fotografiere din ziua botezului?
  2. În cât timp primesc pozele de la botez?
  3. Vei publica pe internet fotografii din ziua botezului?
  4. Cât timp stai să fotografiezi la botez?
  5. Ce se întâmplă dacă fotograful nu poate ajunge la botez?
  6. Beneficiezi și de o ședință foto în ziua botezului?
  7. Câți fotografi sunt prezenți la botez?
  8. Cum se înțelege fotograful cu videograful care va filma botezul?
  9. Pe lângă fotografii artistice beneficiez și de poze de grup?
  10. Dacă vreau album foto de botez cine alege fotografiile?

 

1. Primești factură pentru serviciul de fotografiere din ziua botezului?

Poate că pentru multe mămici nu este atât de important să primești contract și factură pentru serviciile foto de botez însă nici nu îți dorești să ai divergențe la final de colaborare.

Toți fotografii care oferă servicii de fotografiere evenimente, nunți, botezuri sunt persoane fizice autorizate sau persoane juridice. Sfatul meu este să lucrezi doar legal cu un fotograf pentru botez.

Știu că ai putea spune că fotograful care va fi prezent în ziua botezului este un bun prieten și ai toată încrederea că va face o treabă excelenta și că vei primii toate fotografiile de la botez la timp. Așa este! Rămâne la alegerea ta dacă vrei sau nu să faci contract.

Însă dacă lucrezi cu un fotograf care nu îți este prieten și l-ai găsit pe internet, indiferent de recenziile pe care acesta le are, este obligatoriu ca serviciul să fie legalizat prin contract și factură.

Există fotografi care spun că îți fac o reducere semnificativă dacă nu mai faci contract și factură. Eu cred că este destul de riscant să accepți, însă alegerea este doar a ta.

Fotografie artistica de botez
Fotografie realizată într-o manieră artistică la botez de fotograful Claudiu Vișan

2. În cât timp primesc pozele de la botez?

Este important să afli în cât timp primești toate fotografiile de la botez. Dacă ai ales să lucrezi cu un prieten fotograf va trebui să stabilești de la bun început cu el care este timpul de predare cu toate fotografiile de botez. De asemenea este foarte important să afli și cum sunt livrate fotografiile din ziua botezului.

Daca ți cont de informația de la punctul 1, atunci în contract trebuie să existe și o clauză prin care se percepe anumite obligații și să se respecte clauze în cazul în care fotografiile nu sunt predate la timp.

Spuneam într-un articol că fotografii au timpi diferiți de predare pentru că pe parcursul unui an au volum diferit de muncă. Spre exemplu dacă botezul are loc în luna februarie, atunci ai șanse mari să primești toate fotografiile de la botez mai repede decât dacă evenimentul ar fi în luna iulie.

Citește mai multe despre cât timp trebuie să aștepți până primești toate fotografiile de la botez.

Fotografie din timpul slujbei de botez
Fotografie din timpul slujbei de botez realizată de fotograful Claudiu Vișan

3. Vei publica pe internet fotografii din ziua botezului?

Sunt multe mămici care doresc să protejeze imaginea copilului și decid să nu facă publice imagini cu acesta pe internet. Așadar dacă nu îți dorești ca fotografiile de la botez să ajungă pe internet, anunță fotograful sau stipulează în contract acest detaliu.

De asemenea este bine de știut dacă fotograful îți oferă posibilitatea să vezi fotografiile înainte ca acestea să fie publicate pe internet.

Mulți fotografi de botez informează în scris și cer acordul părinților înainte să posteze imagini de la botez. Un lucru cât se poate de corect aș spune eu.

Există totuși și mămici care abia așteaptă să „împânzească” zeci, sute de fotografii pe internet din ziua botezului. Nu spun că este rău acest lucru, până la urmă este o alegere pe care doar tu o poți face. Eu spun că este bine să afli de la bun început în ce condiții și dacă vor fi publicate fotografii din ziua botezului copilului tău.

Fotografie din timpul botezului, copilul și nașul
Fotografie din timpul botezului, copilul și nașul. Fotografie realizată de fotograful Claudiu Vișan.

4. Cât timp stai să fotografiezi la botez?

În branșa fotografilor și videografilor există furnizori care aleg să fie prezenți la botez pentru un anumit număr de ore. Asigură-te că ai înțeles bine modul în care fotografii acoperă evenimentul. De asemenea este important să afli și câte fotografii primești de la botez.

Nu trebuie să percepi ca pe un lucru negativ că un fotograf are preț pe oră sau pe un număr de ore. Fiecare ofertant fotograf alege de bună voie modul prin care onorează serviciile de fotografiere. Tot ce contează este ca tu să fii informată la început de colaborare și să nu te trezești că în mijlocul petrecerii de botez vine fotograful la tine și îți spune:

Eu mi-am terminat programul, plec acasă.

Cristelniță fotografiată în ziua botezului
Cristelniță decorată cu trandafiri albi fotografiată în ziua botezului

5. Ce se întâmplă dacă fotograful nu poate ajunge la botez?

Dacă alegi să lucrezi cu un prieten fotograf sau alegi un fotograf de pe internet, poate chiar un fotograf botez Madvideo, stabilește de la bun început ce se întamplă dacă acesta nu poate ajunge la botez. Presupunem că este vorba de forță majora și nu un simplu strănut.

Tu ai nevoie de siguranță și de incredere ca fotograful își onorează cu succes prestarea de servicii. Este datoria ta să primești certitudinea că fotograful pe care l-ai ales este cel mai potrivit fotograf care sa fotografieze ziua botezului.

Curiozitatea copilului surprinsă în această fotografie de la botez
Curiozitatea copilului surprinsă în această fotografie de la botez. Fotografie realizată de Claudiu Vișan

6. Beneficiezi și de o ședință foto în ziua botezului?

Pentru a nu avea așteptări că vei avea o ședință foto în ziua botezului, stabilește de la bun început în ce condiții poți beneficia și tu de o ședință foto.

Înainte să stabilești ședința foto asigură-te că timpul îți permite acest lucru. De asemenea este foarte important ca la ședința foto micul tău copil să mănânce înainte și să doarmă puțin, altfel micuțul se va agita pentru noul tot ce-l înconjoară care îi va distrage atenția de la ședința foto.

Copil fotografiat în ziua botezului de fotograful Claudiu Vișan
Copil fotografiat în ziua botezului de fotograful Claudiu Vișan

7. Câți fotografi sunt prezenți la botez?

Comunică cu fotograful și stabiliți împreună de câți fotografi ai nevoie pentru botez. Sunt situații în care este nevoie de 2 fotografi pentru a acoperi botezul. Sunt cazuri în care mămicile își doresc fotografii din 2 părți (locații) diferite în același timp, motiv pentru care cu siguranță ai avea nevoie de 2 fotografi.

În cazuri rare, există evenimente de botez unde sunt invitate 300 – 400 de persoane iar un fotograf nu ar putea să acopere evenimentul așa cum îți dorești.

Tot ce contează este să-i oferi fotografului cât mai multe informații despre botez ca acesta să ia împreaună cu tine cea mai buna alegere.

Uimirea compilului fotografiat la ceremonia de botez
Uimirea copilului fotografiat la ceremonia de botez. Fotografie realizată de Claudiu Vișan

8. Cum se înțelege fotograful cu videograful care va filma botezul?

Este un aspect cât se poate de real pe care îl întîlnești la multe evenimente nu doar la botez. Există șanse mici ca fotograful să nu se înțeleagă cu videograful pe durata botezului. Nu te gândi că sunt ei certați din alte motive.

Nu se înțeleg pentru că sunt în perioade diferite de dezvoltare. Ca un fotograf și un videograf să se înțeleagă bine pe parcusul botezului presupune ca cei doi să înțeleagă nevoia fiecăruia și să respecte frontul de lucru indiferent de locație sau situație.

S-au întâlnit cazuri când în filmarea de botez apar excesiv blițuri, sau sunt cazuri în care în toate pozele apare cameramanul care nu a știut să respecte frontul de lucru pentru că era la început de drum sau skilurile lui nu erau avansate.

Faptul că apelezi la o agenție foto video nu îți garantează ca vei primii cele mai bune servicii foto video pentru botez. Nici pe departe! Sfatul meu este sp alegi 2 profesioniști care sunt la același nivel. Uite, îți dau un exemplu:

Dacă tu ai un buget de 1000 pentru botez, ai putea să alegi un cameraman botez la 500 și un fotograf botez la 500, sau mai ai posibilitatea să alegi un cameraman la 900 și un fotograf la 100 sau invers. Dacă bugetul tău este mic nu îl investi în mod egal pentru foto video botez. Dacă bugetul tău este mediu spre mare atunci poți să investești liniștită în mod egal.

Așa cum te-am sfătuit la fiecare punct, așa îți spun și acum că alegerea o faci doar tu!

Poza de la botez

9. Pe lângă fotografii artistice beneficiez și de poze de grup?

Există mămici care atunci când primesc fotografiile de la botez sunt dezamăgite că în toate pozele nu se regăsesc și imagini de grup cu invitații. Este adevarat că sunt fotografi care au o viziune diferită asupra modului de fotografiere al botezului.

În fotografiile de botez pe care le vezi în portofoliile fotografilor nu ai să vezi poze de grup pentru că în viziunea fotografiilor aceste cadre nu pun în evidență abilitațile acestora. Reține că tu apelezi la un fotograf pentru că îți dorești ca cineva să rememoreze ziua botezului prin imagini foto.

De asemenea nu uita că pentru tine o poză de grup cu bunicii sau alți invitați este foarte importantă. Asigură-te că fotograful înclină serviciul către nevoile tale și către ceea ce tu îți dorești.

Oferă atenție punctului 1 și scapă de această grijă.

Sedinta foto botez
Fotografie de la ședința foto de botez realizată de fotograful Claudiu Vișan.

10. Dacă vreau album foto de botez cine alege fotografiile?

Dacă alegi ca la sfârșit de colaborare cu fotograful să primești și un album foto cu imagini de la botez asigură-te că poți să intervi asupra selecției de cadre. Sunt fotografi care pretind că ei pot alege mai bine decât ține fotografiile din album.

Nu contest, însă fotografii aleg pozele în album de botez după detalii tehnice și vizuale. Sunt rare cazurile când fotografii aleg să facă o selecție în funcție de importanța persoanelor, de aceea sfatul meu este să îți alegi singură ce imagini vrei să fie printate în albumul de botez.

Miruirea copilului in timpul botezului
Poză cu miruirea copilului în timpul botezului. Fotografie artistică realizată de fotograful Claudiu Vișan

Dacă ai întrebări sau vrei să completezi lista de întrebări lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close