Dobrogea este un punct de intalnire intre mai multe popoare. Pe langa romani, in Dobrogea au fost dintotdeauna turci, tatari si chiar ucrainieni. Traditiile fiecarui popor s-au amestecat, rezultand intr-o multime de obiceiuri, greu de pastrat toate intr-o singura nunta, asa ca, in ziua de azi, tinerii prefera o nunta cu obiceiuri importate. Totusi, mai sunt cateva obiceiuri pastrare doar in aceasta zona.

O nunta dobroceanca incepe cu o seara inainte, cand se face “inchinatul betelei”. Soacra mare cu alte rude, femei, merg sa ia nasa pentru a merge impreuna la mireasa. Nasa pune miresei in par beteala adusa de soacra si voalul, pentru a-l proba. Acesta e un prilej pentru o mica petrecere numai intre femei.

A doua zi, in ziua nuntii, mirele, de la care porneste toata nunta, trebuie sa aduca un buchet de flori pentru mireasa si altul pentru mire. Mireasa este ascusa si mirele trebuie sa o gaseasca. Cand o gaseste, trebuie sa-i faca un cadou (de obicei bijuterii) si sa ii puna bani intr-un pantof, ca sa atraga prosperitatea. In zonele de tara, inca se mai tine tine obiceiul miresei care merge sa aduca apa de la fantana inainte sa plece de acasa.

Obiceiuri de nunta

Mai sunt nunti la care nasa rupe o turta deasupra capului miresei. Dupa ce nasa ii pune voalul miresei, trebuie sa ii dea in dar o poseta cu farduri, parfum si bijuterii. Mireasa trebuie sa ii dea un cadou in schimb, de obicei un sapun si un prosop, cadou care trebuie dat si soacrei.

In mod traditional, la iesirea de la cununie nu se arunca asupra mirilor boabe de grau, insa s-a imprumutat obiceiul de a arunca boabe de orez.

Cine merge la o petrecere de nunta in Dobrogea ar face bine sa stie sa danseze “geamparalele” si “floricica”. Inainte de masa principala, se obisnuieste ca nasul sa spuna “Tatal nostru”.

 

Iată ce îți putem oferi

 

Fimări Cinematice de Nuntă

Videografii Madvideo.ro dețin toate resursele necesare pentru ca filmarea nunții să fie pe placul dumneavoastră. Mergem pe principiul că originalitatea și cunoștințele pe care le deținem în domeniul filmărilor de nunți vă oferă garanția unei colaborări de succes.

Vezi prețuri filmări nunți

Fimări Cinematice de Botez

Filmăm povestea din ziua botezului și o edităm într-o maniera proprie pentru ca timpul să nu devalorizeze această amintire. Știm că prețul pentru filmarea botezului este un factor important în alegerea cameramanului, de aceea noi îți oferim cele mai diversificate oferte de prețuri pentru ca tu să fii sigur că poți lucra cu echipa noastră.

Vezi prețuri filmări botezuri

Obiceiul “dezgatitului” are aici numele de “legatoare”. Inainte de legatoare se face hora miresei, in care se prind doar fetele si femeile. Acestea trebuie sa plateasca o suma modica (5-10 lei) pentru a dansa cu mireasa. Spre dimineata are loc dansul gainii, pe care nasul trebuie sa il plateasca. Dupa ce gaina este jucata, nasul, socrul marii si fratii mirelui primesc cate un prosop.

In unele sate, a doua zi dupa nunta se pastreaza obiceiul supei de potroace, adica o mica petrecere cu miri, nasi si socrii dar si familiile mirilor care are loc a doua zi dupa nunta.

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunta-ma