Ce obiceiuri de nuntă sunt în Moldova?

Moldova este regiunea tarii cu cele mai multe traditii pastrate, si asta se vede si in ceea ce priveste nuntile. Odata ce doi tineri se hotarasc sa faca o nunta, este responsabilitatea mirelui sa aleaga nasi. Mai multe perechi de nasi arata o situatie materiala buna a mirelui, pentru ca el trebuie sa atraga nasii cu cadouri. In general, aceste cadouri sunt obiecte folositoare in casa. Daca inainte ele erau reprezentate de covoare sau tesaturi, astazi de cele mai multe ori sunt aparate electrocasnice sau chiar bani. Pentru nunta, mirii mai ofera nasilor prosoape sau stergare, pe vremuri tesute de mana, pe care sa le poarte in biserica.

Cu o seara inainte de nunta, cativa vornici, flacai desemnati de mireasa, umbla prin sat cu o sticla de vin sa invite oamenii la petrecerea de a doua zi. Bineinteles, la oras mirii fac vizite pentru a distribui invitatiile, si asta cu mai mult timp inainte de nunta.

Nunta porneste de la casa mirelui unde se aduna rudele lui si petrec putin inainte de a merge la nasi. In Moldova, nasii au proprii lor invitati la nunti, astfel ca alaiul se inmulteste si cu rudele si prietenii acestora.

Obiceiuri de nunta in Moldova

Ajunsi la mireasa, mirele trebuie sa plateasca intrarea in casa pentru ca drumul este blocat de rudele miresei. Aceasta fie se ascunde in casa si trebuie gasita, fie mirelui i se aduce afara o alta fata, imbracata in alb si cu voal pe fata, iar mirele trebuie sa plateasca din nou pentru a avea acces la mireasa lui. Dupa ce si-a capatat mireasa, mirele neaparat trebuie sa ii faca un cadou, care este, de obicei, o bijuterie pe care mireasa si-o pune imediat.

In fata unei oglinzi impodobite, care este amplasata in curte in cazul nuntilor de la tara, nasa pune voalul miresei si o parfumeaza. Urmeaza randul mirelui care trebuie barbierit si pieptanat de baieti neinsurati. Persoana care tine oglinda pentru mire, de cele mai multe ori face farse intorcand oglinda pe spatele careia sunt lipite fotografii cu barbate batrani. Dupa ce mirele este pregatit, mireasa ii pune floarea in piept, alaturi de care si o bancnota de o valoare cat mai mare, care sa atraga prosperitatea in cuplu. Nasilor, socrilor, rudelor apropiate ale mirilor si domnisoarelor si cavalerilor de onoare li se pun in piept, sub flori, batiste parfumate impaturite inventiv.

Mirele nu are cavaleri de onoare nici mireasa domnisoare de onoare. In drumul catre biserica, mirele este dus la brat de doua fete tinere, de preferinta rude, iar mireasa de doi baieti tineri, tot rude. Doar dupa iesirea din biserica mirii se pot lua de mana, dupa hora ce are loc in fata bisericii la care participa mirii, nasii si socrii. Dupa ce alaiul de formeaza din nou, copiii varsa apa inaintea miresei, pentru prosperitate, iar mirele trebuie sa ii plateasca.

Obiceiuri de nunta in Moldova

La petrecere invitatii sunt asteptati cu prajituri. De cele mai multe ori muzica predominanta este cea populara moldoveneasca, insa astazi putini tineri stiu sa joace pe acordurile ei. Procentul de nunti in care se angajeaza muzicanti in defavoarea dj-ului este mai mare.

Nuntile de la sate tin pana in zorii celei de-a doua zi, cand se face darul miresei. Fiecare suma este strigata de vornic sau lautar, la fel si cadourile in bunuri.

A doua zi dupa nunta, mai este o petrecere la casa nasilor, unde mancarea si bautura care nu s-a consumat la nunta sta la dispozitia nasilor, mirilor si familiilor acestora.

Mireasa nu are voie sa calce in casa parinteasca pana nu i se face “chemarea acasa”, o petrecere data de socrii mici doar pentru nasi, miri si rudele apropiate. Se spune ca daca o mireasa intra in casa din care a plecat inainte de a i se face chemarea, va avea ghinion in casnicie.

3 thoughts on “Ce obiceiuri de nuntă sunt în Moldova?

  1. Sunt din Moldova, am fost la multe nunti dar de asta chiar nu stiam:

    Ajunsi la mireasa, mirele trebuie sa plateasca intrarea in casa pentru ca drumul este blocat

    Interesante informatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close