Care sunt obiceiurile vechi de nuntă?

Intr-un amalgam de traditii si obiceiuri de nunta, unele noi, altele vechi, unele originale, altele imprumutate, unele ramase din batrani altele interpretate, cateodata este greu sa te decizi cum va fi nunta ta, ce obiceiuri incluzi si ce traditii lasi deoparte. In acest sens, iti sarim in ajutor cu o serie de articole cu obiceiuri de nunta, pentru ca tu sa decizi mai usor ce ti se potriveste sau ce se incadreaza in tema nuntii tale.

Avand o nunta care include cat mai diverse obiceiuri care nu prea se practica in zona ta, nu numai ca garanteaza o nunta unica, ci si un film de nunta deosebit. Un videograf se bucura cand trebuie sa filmeze ceva inedit, cand participa la o nunta care sa nu aiba acelasi mers al lucrurilor ca toate celelalte nunti. De aceea, informandu-te despre obiceiuri de nunta despre care nu ai auzit, poti organiza o nunta cum nu s-a mai vazut.

Inca din vremuri stravechi, o nunta incepea joi, cand viitorii insuratei erau considerati oficial mire si mireasa iar zestrea era dusa la casa lui, si se incheia duminica, cu petrecerea propriu zisa. Bineinteles ca in ziua de azi acest lucru nu prea mai este posibil, insa nu se stie niciodata.

Inca din cele mai vechi timpuri se obisnuieste ca mirele sa fie barbierit in dimineata nuntii de cei mai buni prieteni. Azi, rolul este atribuit cavalerului de onoare, in timp ce mireasa continua sa fie ajutata de nasa cu asezarea voalului acum, ca si atunci.

Obiceiuri vechi de nunta

Din vremuri de mult apuse, obicei care se mai practica si azi, mai ales la sate, mirele trebuie sa negocieze si sa plateasca intrarea in casa miresei pentru a o lua.

Florile au fost dintotdeauna simbolul puritatii mireselor; inainte de a exista voalurile cu tiara, miresele purtau coronite de flori. Cositele trebuiau si ele impodobite cu flori iar in zori, inainte de sfarsirea petrecerii, nasa trebuia sa puna o basma pe capul fetei, semn ca de acum e femeie la casa ei.

Iertaciunea, traditie respectata din ce in ce mai rar, este momentul dinainte de a porni spre biserica, in care mirii, asezati in genunchi, cer iertare parintilor pentru toate greselile inainte de a-si cladi propria casa. In acest timp mirele trebuia sa se aseze pe un colt din rochia miresei, pentru a fi el “cocosul” care canta in casa. Tot cu aceasta simbolistica s-a practicat si obiceiul de a calca mireasa pe picior in biserica.

Obiceiul de a trece mireasa pragul in brate la intrarea in casa dupa nunta isi are radacinile in timpurile Imperiului Roman si simbolizeaza apararea acesteia tot ce e rau.

Desi e un obicei foarte vechi, furtul miresei nu si-a pierdut din stralucire, ci dimpotriva: o nunta fara mireasa furata e aproape anosta. Inainte, unul dintre “hoti” se intorcea la nunta cu un accesoriu al miresei, dovada ca nu minte, pentru a cere o rascumparare. Traditia spune ca mireasa furata inainte de miezul noptii, trebuie rascumparata de nas, nu de mire.

Tot traditia spune ca nasii trebuie sa suporte unele cheltuieli ale mirilor, cum ar fi lumanarile, taxa de biserica si chiar voalul miresei.

Rolul starostelui din nuntile de azi era detinut de cel mai bun prieten al mirelui cu o conditie: acesta trebuia sa fie flacau si el era mana dreapta a mirelui si in ceea ce presupunea partea lui de organizare a nuntii.

Acestea sunt doar cateva din vechile traditii de nunta. Numarul lor e prea mare pentru a fi chiar si amintite intr-un singur articol, asa ca pe viitor voi incerca detalierea obiceiurilor in functie de zonele geografice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close