Care sunt obiceiurile de nuntă în Maramureș?

In zona Maramuresului traiesc singurii oameni din tara care inca poarta cu mandrie hainele populare specifice zonei, mai ales la diferite ocazii, in care se tine cu dintii de pastrarea traditiilor si in care tinerii inca mai tin la obiceiurile batranesti in detrimentul celor importate. Bineinteles ca nici obiceiurile de nunta nu au fost uitate. In Maramures, multi dintre tinerii care locuiesc la oras prefera sa aiba nunta la tara datorita farmecului si originalitatii unei nunti din mediul rural.

Inainte, o nunta incepea cu petitul si infaptuirea logodnei. Bineinteles ca in ziua de azi parintii nu se mai amesteca in intelegerea tinerilor in ceea ce priveste casatoria, insa ii sfatuieste cu privire la traditiile ce trebuie sa le urmeze.

In trecut se obisnuia ca mireasa, inainte de nunta, sa se imbaieze in apa “neinceputa”, proaspat scoasa din fantana, ca semn al puritatii ei.

Toata nunta este presarata cu strigaturi si chiuituri specifice pentru fiecare moment.

Cel mai uimitor fapt in legatura cu nuntile de azi din Maramures: chiar daca mai mult la tara, mirii inca se imbraca in portul popular, cu maiestrie brodat dupa metodele mostenite de la strabuni. Chiar si invitatii sunt asteptati in port popular, si pentru tineri este o mandrie sa duca traditia mai departe. Membrii familiilor mirilor sunt asteptati si ei sa isi aminteasca podoabele vestimentare de odinioara. De cele mai multe ori, casatoria civila are loc in alta zi decat cea religioasa si petrecerea de nunta, astfel incat invitatii pot purta straie populare in ziua cea mare. Mirele are cea mai mare pana la palarie iar mireasa, cele mai multe margele iar straiele ei sunt cele mai bogate in broderii, de cele mai multe ori lucrate manual. Nici macar basmaua cu motive florale nu este uitata, dar este data jos in timpul petrecerii pentru a nu incomoda.

Obicieiuri de nunta in Maramures

Maramuresul este singura zona din tara in care mirii nu se intalnesc inainte de ceremonia religioasa. Mirele porneste cu propriul alai catre biserica, dupa ce a dat de veste miresei sa porneasca si ea.

In timpul ceremoniei, verighetele sunt ascunse intr-un vas cu grau si se spune ca cel care isi gaseste primul verigheta va fi cel care comanda in casnicie. Dupa iesirea din biserica datina cere o ploaie de grau asupra mirilor si a restului invitatilor, pentru belsug. De la biserica, nuntile care respecta intru totul traditie presupun ca mirele si mireasa sa mearga tot separate, impreuna cu alaiurile lor, urmand sa se intalneasca doar la petrecere.

Bautura cea mai consumata intr-o nunta maramuresana este horinca, sau tuica, si se serveste de cele mai multe ori imediat dupa inceperea petrecerii, cu mult inainte de servirea mancarii.

Chiar si petrecerile de nunta care au loc la oras sunt predominate de muzica si jocuri populare, insa distractia incepe cu dansul miresei. Desi este foarte la moda “dansul miresei”, in Maramures inca se obisnuieste ca fiecare invitat sa plateasca pentru a dansa cu mireasa, iar mirele e dator sa ofere cea mai mare suma.

Dupa ce fiecare nuntas a dansat cu mireasa, urmeaza “barbateasca”: dans popular jucat numai de barbati. De-a lungul petrecerii se va mai juca matura, invartita de Maramures, baraboiu, rata si sarba.

Se practica si dansul gainii, pe care nasul trebuie sa o plateasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close