Aici nu ma refer la cate o pictura sau desen, nu! Aduc in atentie posibilitatea de a folosi o modalitate mai aparte  de filmare, adica mai degraba de exprimare in film, si anume folosirea portretelor prin care pot caracteriza  naratiunea. Sigur ca nu putem folosi o multitudine de portrete, dar daca stim sa folosim efectul propriu , adus de imagini individuale, vom desena cu camera un portret care va defini filmul. Si aceasta este scopul. Daca portretul respectiv are greutatea necesara, nu impune toate atentia, atunci mai bine renuntam la acest mod stilistic. Citeste un articol despre portrete in filmul de nunta.

Trebuie deci sa gasim o persoana care sa fie si in mijlocul evenimentelor, dar sa si aiba o valoare importanta in economia filmului nostru. Nu poate fi oricine, deoarece nu este vorba de un portret telegenic ci care prezinta o persoana avand imagine generala centrala in film. Remarca este valabila si pentru filmare botez.

Portrete in filmul de nunta

Asa pot folosi drept subiect de imagine pentru filmul nostru imaginea miresei. Ea este si personajul central, tocmai potrivit de portret, dar numai daca se incadreaza in conceptia noastra de exprimare. Daca este o figura aparte si pot exprima stilistic prin ochi miresei esenta particulara a filmului atunci pot sa ma axez pe aceasta optiune.

Dar nu-i musai sa fie utilizat numai persoana miresei drept portret. Poate fi mirele, nasa, nasul, chiar socrul… Important este ca prin portret sa exprimam ceva important filmului, sa ajute tema, poate chiar sa defineasca forma, sa sublinieze limbajul artistic al filmului.

Portrete in filmul de nunta – Cum se realizeaza?

Simplu! Desenand cu camera  prin particularitatile filmului o figura determinanta, cu sarm, si valoare individuala. Acest portret nu inseamna numai aspectul vizual ca la cele pictate, ci povestesc despre figura, aducand in lumina reflectoarelor si imaginea interioara, sufleteasca. Portretul prin film poate fi mai usor de realizat, dar poate sa fie mai gol. Aici vine maiestria cameramanului, care va stii sa gaseasca sens imaginilor, sa prezinte un suflet frumos, care da rotunjime fetei exterioare, aducand farmecul intregului uman. Iata ce inseamna portretul in film.

In filmul de nunta este o modalitate de exprimare rar folosita, pentru ca poate dezechilibra filmul. Se poate considera ca operatorul neglijeaza anturajul in favoarea portretului. Mai mult se poate folosi la filmul documentar. La filmul cenematografic, vor fi multe figuri si portretul se pierde.

Oricat de marcanta ar fi o figura, si tentant sa apelam la aest procedeu artistic, riscam sa gresim. Mai bine realizez filmul normal conform celor stabilite, si daca este o oportunitate, si imi vine idea unui portret voi realiza separat. Poate chiar ca un bonus, o surpriza pentru clientii mei. In film insa pot crea mai multe portrete paralele, in jurul carora voi aseza naratiunea. Acestea vor constitui mici centre de greutate.

Este bine de stiut ca porteretel in film cer o abordare particulara, cumva trebuie sa educa in plus , daca nu va deranja. Cere o buna cunoastere al subiectului din partea camaramanului, altfel va fi un desen de suprafata, fara profunzime.

Nu este ceva greu de realizat dar se apeleaza la astfel de mijloace numai daca figura are o individualitate nu numai telegenica ci si interioara , si nu va influenta negativ, filmul nu va crea disensiune valorica fata de imaginile insotitoare. Sa nu fie portretul din film al unei persoane, ci figura care duce filmul. Si atunci ne-am atins scopul.

Similare

Leave a Reply

Fii primul care comenteaza!

avatar
  Subscribe  
Anunta-ma