Procedeul sacadat in filmarea de nunta

Cu toate ca nu este indicat acest procedeu totusi trebuie tratat, deorece cateodata isi are locul si importanta lui. Este un procedeu ca si slow-motion-ul in care vrem sa subliniem ceva, sa aratam o alta fata a lucrurilor.  Sacadarea filmului, ruperea imaginii in derularea lui normala este folosita foarte rar si in cinemtografia artistica. Asadar este rar folosita dar cu o forta mare, si expresivitate marita. Unde, si de ce, in filmul de nunta?

Iesirea miresei poate fi deja o prima ocazie, cand sta o clipa se uita in departare, si intinde mana…. spre mire. Nici macar incetinirea nu aduce efectul asigurat de sacadarea imaginii, in care se ingheata in miscari moarte prezentul.

A-ti inteles ce inseamna sacadarea?

Nicidecum lipsa de idei, nu blocarea mesajului transmis, prin imagine, ci din contra, sublinierea, prelungirea pana la maximum al unei clipe, pe care o inregistram. Sigur ca acest procedeu nu se aplica la filmarea live, va fi un mijloc de exprimare la montaj. Dar, daca stim cum vrem sa arate filmul de nunta final stim deja ca va trebuii sa filmam niste imagini, care mai tarziu pot fi… inghetate.

Procedeul sacadat in filmarea de nunta

Nu in toate cazurile, dar si in filmari nunti putem folosi acest procedeu. Daca nu putem sa-i conferim expresivitatea necesara, mai bine renuntam. Altfel spectatorul va crede ca inghetarea imagini este un defect technic, si nu mai ajungem la rezultatul dorit.

Folosind pegatirea necesara avem o posibilitate de exprimare in plus, dar care  este rar folosita, si poate nedrept, putin, sau deloc preferata de cineasti si videografi de nunta. Nu ca realizarea ar prezenta greutati, ci folosirea ca mijloc de exprimare, care este putin cunoscut si folosit. Multi operatori nu-si dau seama de importanta prezentarii imaginiilor sacadate, le este frica sa nu piarda dinamica filmului, dar tocmai, prin sacadare se va asigura o dinamica artistica imaginii. Pai, nu?

Nu trebuie deci sa ne fie frica sa folosim acest procedeu, chiar in cautarile noastre pentru „avantgard” ne sta la indemana. Este pacat daca din comoditate, nu folosim sacadarea. Avand in vedere ca acest procedeu se realizeza in studio, la montaj va trebui, ca la filmare sa stim deja, ce, unde, si cat vor sta cadrele filmului… Prin sacadare putem asigura si ritmul filmului, putem sublinia anumite scene, dar sa nu fie filmul… rupt in bucati.

Un alt aspect important si greu de ajustat este mularea sonorului, a muzicii de fond la filmul sacadat. Nu este simplu deloc sa ai imaginile rupte in timp, succedandu-se cu opritorul  nu inseamna ca si coloana sonora stagneaza. Din contra, in aceste secvente trebuie lucrat mult mai mult la simbioza: imagine-sunet.

Pentru ca in aceste cazuri nici imaginiile inghetate, nici sonorul zgomotos nu-si au rostul.

Ehe!  Aici intervine talentul artistic al regizorului, al cameramanului, daca va trebui sa filmeze noi imagini, si tehnicianului de sunet, care va trebuii sa prelungesca , sau sa scurteze un fragment muzical dar numai in timp fara sa piarda din expresivitate.

Sa fim bine intelesi: acet procedeu este foarte rar fosit, nu trebuie neaparet luat in seama. Chiar daca nu stapanim toate mijlocele de exprimare a filmului, daca nu suntem siguri de rezultatul folosirii, mai bine sa lasam filmul nostru cursiv.

Decat… sa… se inghete… imaginea… in …… imaginatia spectatorului.