Regizorul filmării de nuntă

Citit de: 841 ori

Deja, daca punem doua poze in album va trebui sa ne hotaram care e prima si care e a doua deja se numeste regizare, bineinteles ca un film de nunta de doua ore (sau aproape), cam cat face pelicula noastra prezentand o nunta cere inca aptitudini bune de regizare. Regizorul filmarii de nunta este cel care a prelucrat, a maruntit, a studiat pana la refuz scenariul, el a conceput intreaga strategie de  filmare, si el trebuie sa lipeasca cap la cap bucatiile. Sigur ca aici nu a putut dirija actorii, ei s-au desfasurat in voia lor, dar are un rol determinant la montaj.

Am auzit oameni zicand, ca la un film de eveniment nu este nevoie de regizor. Gresit! Foarte gresit.

Regizorul filmarii de nunta

La orice film, chiar si fotografie trebuie sa fie un regizor. A, ca de regula regizorul filmarii de nunta este si operatorul, cel cu camera asta este alta poveste. Dar si operatorul in primul rand este regizor. Bun, rau; dar regizor este. Si – bineinteles si filmarile sunt ca atare: bune-rele. Deja am discutat aici ca nu poti filma hai-hui, sa fie totul imortalizat, sa nu pierzi nimic. Amatorii fac asa. Sigur ca nu trebuie pierdut nimic din ce este esential, dar in film totul trebuie aratat dupa o schema, care sa nareze, totul sa para o poveste, nicidecum un amalgam de imagini adunate. Nici macar un album foto nu putem deschide la mijloc si rasfoi mai departe caci are un fir. Firul povestii. Asa si filmul de nunta. Dar! Daca am filmat vrute si nevrute, si montam un film fara o conceptie, atunci spectatorul poate da cu rapidul inainte si vede niste imagini fara vreo asezare care sa arate evenimentul.

Regizorul filmarii de nunta este cel care aplica scenariul, bineinteles dupa o conceptie proprie, ca doar si el este creator.

Se intampla ca la filmarile de evenimente sa fie regizorul filmarii de nunta atat operatorul cat  si cel care face montajul. Unii zic ca aceasta este o situatie fericita, mie nu mi se pare. Fiecare este artist in domeniul sau. Scenaristul a conceput scenariul, dar operatorul va sti sa filmeze dupa indicatiile si conceptia regizorului. Rare sunt cazurile de scenarist, regizor operator de succes Poate ca nici nu sunt. In domeniul filmarilor de evenimente, se obisnuieste ca, daca am o camera ma duc si filmez, montez imaginile dupa fantezia proprie poate fara nicio conceptie gandita in prealabil. Cred multi ca daca au o camera desteapta (ca au bani s-o cumpere) deja pot realiza si filme de eveniment.

Nicidecum nu este asa.

De la camera pana la filmul finit este cale lunga.

Regizorul filmarii de nunta este in varful „lantului trofic” al filmului. Fara el nu exista film, fara el inregistram imagini, poate ca le lipim intre ele la montaj, mai adauga cineva o scartaitura ca muzica de fond, si zicem ca avem filmul. Gresit! Deorece am filmat fara conceptie prelabila, zicem noi ca am inregistrat imagini spectaculoase, parca ne si felicitam ce tari suntem, dar la final parca nu se leaga nimic, parca, avem spectacol dar totul se deruleaza in gol fara esenta, fara noima, fara…

Si atunci chemam regizorul, care poate nu a filmat nici o imagine, nu stie sa cante, sa deseneze, dar asezand imaginile inregistrate, incepe sa le dea sens, sa le aseze intro ordine in care se va naste o poveste unica de fiecare data.

Dati-i regizorului ce-i al lui!

Nou din YouTube #Vlog

Similare

Leave a Reply

Fii primul care comenteaza!

avatar
  Subscribe  
Anunta-ma