In randurile de fata nu doresc reflectarea cineastica a portului mirilor – care nu-i asa este speciala, si oricum aratata destul de mult – ci portul nuntasilor, al invitatilor. Se stie bunaoara ca fiecare astfel de eveniment are fastul, o stralucire aparte, care aproape ca in unele cazuri defineste evenimentul dincolo de faptul uman al casatoriei. De multe ori chiar devine un fel de prezentare a modei, in care mai ales doamnele, dar de multe ori si domnii, vor sa iasa in evidenta prea exagerat. Bineinteles ca nici filmul nu poate fi facut fara sa prezinte aceasta tinuta, cu accessorii, chiar make-up -urile de pe fetele invitatilor. Da, da! Invitatilor, caci, mai nou se machiaza si domnii.

In fiecare eveniment mai apar si tinute exotice, chiar haioase uneori. Pe astea le putem folosi. Altadata insa apare cate o doamna mai plinuta – cu o expresie moale – care imbraca o rochie stramta de i se vad toate cutele. Cum sa arat asa ceva in film? Sa strice valoarea, sa se rusineze clientii nostrii care au comandat filmul? Sunt de acord ca pentru intregul filmului si acesti invitati trebuie sa-si regaseasca locul, dar exact locul lor. Ii filmam in ipostaze placute, la masa sa zicem, unde nu iese in evidenta atat de pregnant tinuta. Iar tinutele exotice pot aduce chiar culoare daca sunt purtate cu gust, si cineastul va gasi cate un loc unde sa ajute filmul.

Iata un domeniu totusi, la care nu se poate pregatii cameramanul, nu poate prevedea tinuta invitatilor, asadar va trebui sa se orienteze pe viu, pe teren cum se mai zice, si sa gaseasca imaginiile cele mai placute in multitudinea de culoare purtate de invitatii evenimentului. Ca cineast trebuie sa arate fiecare tinuta cat este necesar sa fie aratat purtatorul. Filmul nu trebuie sa fie partizanul toaletelor extravagante, fie ele cat de frumoase, cum nici accesoriile nu trebuie sa-l orbeasca pa cameraman, si sa le vada numai pe acestea. Cateodata apar invitati, si mai des invitate ale caror toalete sunt mai scumpe, decat ale mirilor.

Nu este nicio problema, dar filmul trebuie sa arate valoare in ansamblu, si in cazul nostru din punctul de vedere al camerei scopul este clar. Atentie deci la personaje. Sa nu fie eroii principali dapasiti de figuranti in filmul nostru, doar pentru ca stralucesc mai tare. In film chiar si stralucirea trebuie estompata un pic, printr-o prezentare rarefiata ale acestor tinute. Cineastul de nunta trebuie sa fie destul de lucid, ca sa nu se lase furat de aceste tinute, care scot cateodata forme corporale apetisante. Camera este neutra si asa trebuie sa se comporte si purtatorul lui, manuitorul care va cantarii fiecare imagine in mod egal.

Concluzionand: nu poate arata un film de nunta, doar facand  abstractie de tinuta vestimentara a invitatiilor. Insa trebuie sa primeze omul, tinerii, care sunt in centrul atentiei, este clipa lor, care trebuie sa fie unica si neumbrita de fastul vestimentatiilor, fie ele si de bun gust. In primul rand va reiesi bucuria clipei, fetele fericite ale prim-protagonistilor, al alaiului, anturajul placut care asigura unicitatea evenimentului, si valoarea mesajului.

Din imaginile intrinsece ale filmului face parte si tinuta, dar nu ca scop ci ca mijloc de prezentare.

Similare

Leave a Reply

5 Comentarii in "Care e tinuta nuntasilor?"

avatar
  Subscribe  
noi vechi cele mai votate
Anunta-ma
Radu
Cititor

Ai ajuns sa te iei si de vestimentatia nuntasilor?

Elena
Cititor

:)))) Iti dau perfecta dreptate Ana.

Ana
Cititor

Nu se ia nimeni de vestimentatia nuntasilor dar uneori se exagereaza. Am fost invitata la diferite nunti si am observat lucrurile astea. Unii din pacate nu isi aleg vestimentatia cum trebuie.

Video Dorian
Cititor
Video Dorian

Este neplacut sa filmezi oameni cu camasi scoase afara care mai dau si peste tine cand ii filmezi. Este neplacut sa iei parte la aceste petreceri in care alcoolul joaca un rol important. Eu cred ca noi astia care stim ce facem am scapat demult de nuntiile de acest gen.